Multicooker: En revolution i köket

Multicookers är elektriska köksapparater som gör det möjligt att laga mat på ett enkelt sätt. De kombinerar flera funktioner, som att koka, steka, baka, ånga och slow cook, i en enda enhet. Multicookers är en av de mest populära köksprylarna idag, och de är en oumbärlig del av köket. De gör det möjligt för människor att laga god och hälsosam mat med minimal ansträngning och tid.

Historia

Multicookers har funnits sedan 1940-talet. Den första multicookern uppfanns i Japan av företaget Zojirushi. Det var en riskokare med flera funktioner, som att ånga, steka och baka. Denna tidiga modell hade bara ett fåtal funktioner, men den var mycket populär på grund av dess användarvänlighet.

Under 1960-talet började företaget National Panasonic (senare Panasonic) att tillverka multicookers med flera funktioner. Dessa modeller var utrustade med flera program för olika maträtter och hade en timerfunktion. De var mycket populära i Japan och spred sig snabbt till andra delar av världen.

Under 1980-talet introducerade Crock-Pot sin första slow cooker, som blev mycket populär i USA. Detta ledde till en ökad efterfrågan på multicookers i hela världen. Idag finns det ett stort utbud av olika varumärken och modeller att välja mellan.

Olika varumärken

Det finns många olika varumärken som tillverkar multicookers. Här är några av de mest populära:

 • Instant Pot: Instant Pot är en av de mest populära multicooker-varumärkena på marknaden idag. Deras multicookers har flera program, inklusive slow cook, tryckkokning, ris, ångning och yoghurt. Instant Pot är känt för sin höga kvalitet och tillförlitlighet.
 • Crock-Pot: Crock-Pot är en annan populär tillverkare av multicookers. Deras multicookers har långsamkokningsprogram och flera andra program som gör det möjligt att laga en mängd olika maträtter.
 • Tefal: Tefal är en fransk tillverkare av hushållsapparater. Deras multicookers har flera program för matlagning, inklusive ris, ångning, slow cook, tryckkokning och baka.
 • Philips: Philips är en av de ledande tillverkarna av multicookers. Deras multicookers har flera program, inklusive ris, slow cook, tryckkokning, ångning och baka. Philips är känt för sin höga kvalitet och användarvänlighet.

Användning av multicooker

Multicookers är mycket användarvänliga. De har vanligtvis en digital display som gör det enkelt att välja och justera inställningar för matlagning. Här är en kort guide till hur du använder en multicook

er:

 1. Välj rätt program för den maträtt du vill laga.
 2. Tillsätt ingredienserna i multicookern.
 3. Välj önskad tid och temperatur.
 4. Starta multicookern.

Multicookers kommer ofta med en mängd olika förinställda program som gör det enkelt att laga olika maträtter. Du kan också justera tiden och temperaturen efter behov.

En av de största fördelarna med att använda en multicooker är tidsbesparingen. Du kan laga en mängd olika maträtter med minimal ansträngning och tid. Multicookers är också mycket användarvänliga och gör att du kan laga mat även om du inte har mycket erfarenhet av matlagning.

Recept för multicooker

Det finns en mängd olika recept som du kan laga med en multicooker. Här är några exempel:

 • Risotto med svamp och parmesanost
 • Stekt kyckling med kryddor och grönsaker
 • Lins- och grönsakssoppa
 • Ångad fisk med sojabönor och ingefära
 • Yoghurt med bär och honung

Tips för att använda din multicooker på bästa sätt

För att få ut det mesta av din multicooker är här några tips:

 • Läs instruktionerna noga innan du använder multicookern för första gången.
 • Välj rätt program för den maträtt du vill laga.
 • Använd en mängd olika ingredienser för att göra dina måltider mer varierade och spännande.
 • Rengör multicookern regelbundet för att hålla den i bra skick.
 • Använd alltid rätt mängd vatten och andra ingredienser för att undvika överkokning eller underkokning.

Multicookers är en fantastisk kökspryl som gör det möjligt att laga en mängd olika maträtter på ett enkelt och tidsbesparande sätt. Oavsett om du vill laga en enkel soppa eller en avancerad maträtt, finns det en multicooker som passar dina behov. Så om du vill spara tid och laga god mat, kan en multicooker vara den perfekta köksprylen för dig.

About the author